Skip links

Recepty

Krůtí maso u vás v kuchyni najde mnoho využití. Hodí se na vaření, dušení, pečení, ale také na gril. Inspirujte se našimi recepty.

Stehenní plátek na pivě

Suroviny

2 stehenní plátky
8 plátků anglické slaniny
2 cibule
4 stroužky česneku
světlé nebo černé pivo na podlití
sůl, pepř

Postup

Cibuli a česnek nakrájejte na čtvrtky. Maso rozdělte na menší plátky, osolte a opepřete. Připravené maso dejte do pekáčku těsně vedle sebe tak, aby bylo celé dno zakryté. Na maso dejte připravenou cibuli a česnek a vše překryjte plátky slaniny. Mírně podlijte pivem. Pečte pod pokličkou při teplotě 180°C. Aby mělo maso zlatavý nádech, odstraňte ke konci pečení pokličku. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb.

Krůtí křídla na pepři

Suroviny

4 křídla
máslo
sůl
pepř

Postup

Krůtí křídla osolíme, důkladně opepříme a dáme do pekáčku. Poklademe plátky másla a mírně podlijeme vodou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Podáváme se šťouchanými bramborami a kompotem nebo salátem.

Divoké krůtí paličky

Suroviny

2 krůtí paličky
2 dl horkého drůbežího vývaru
1 dl červeného vína
3 cibule
100 g anglické slaniny
2 lžíce oleje
2 lžičky provensálských bylinek
1 snítka rozmarýny (může být i sušená)
sůl, pepř
1 bobkový list

Postup

Maso omyjeme, osušíme a osolíme a opepříme. Kůži na více místech nařízneme a vsuneme do ní jehličky rozmarýny. Stehna potřeme olejem, posypeme provensálskými bylinkami a necháme odležet v chladu 2 hodiny. Oloupané cibule nakrájené na půlkolečka a hranolky slaniny rozložíme na dno pekáčku. Navrch položíme stehna. Přidáme bobkový list a zakryté pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut. Podlijeme vývarem smíchaným s vínem a zakryté pečeme dalších 55 minut. Během pečení maso pravidelně přeléváme výpekem. Stehna odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200°C a dopékáme ještě 10 – 15 minut. Hotové maso rozdělíme na porce a přidáme vypečenou šťávu s cibulí.

Říká se, že krůta či krocan má devatero druhů masa.
Každý kousek je jiný.

Prohlédnout nabídku

Krůtí vývar

Suroviny

500g krůtího masa a kostí (kostra, krk, křídlo, biskup, palička, droby – každý si vybere podle chuti, z čeho si svůj vývar uvaří)
asi 3 l studené vody
2 cibule
3 mrkve
1/2 celeru
2 petržele
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
3 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
sůl

Postup

Maso vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby bylo maso úplně ponořené. Vše pomalu přivedeme k varu. Zatím si připravíme zeleninu, kterou oloupeme a rozkrojíme na půlky. Vše přidáme do hrnce spolu s kořením. Mírně osolíme. Důležité je, aby vývar jen pozvolna probublával při malé teplotě. Občas z něj sebereme sraženou bílkovinu a nečistoty. Občas do něj dolijeme teplou vodu. Všechny suroviny by měly zůstat během varu ponořené. Mírně vaříme 3 – 4 hodiny. Když je vývar hotový a maso měkké, přecedíme ho přes jemný cedník nebo plátno. Maso, zeleninu a koření dáme stranou pro další použití. Vývar můžeme ihned použít nebo zamrazit pro další využití.

Krůtí polévka

Suroviny

krůtí vývar (viz recept na krůtí vývar)
1 cibule
2 mrkve
2 plátky celeru
1 petržel
1/2; pórku
petrželka

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky a dáme vařit do vývaru. Když je zelenina měkká, hrnec odstavíme. Do polévky můžeme přidat maso z vývaru. Podáváme s domácími nudlemi, rýží, atd. podle vlastní chuti a nasekanou petrželkou.

Plněné bagetky

Suroviny

300 g mletého masa
4 malé bagety
3 stroužky česneku
4 lžíce smetany
2 jarní cibulky
4 rajčata
4 ks mozarelly
čerstvá bazalka
olivový olej
máslo
sůl, pepř

Postup

Na másle krátce orestujeme drcený česnek. Rozřízneme bagetu a středy vydlabeme. Vydlabané středy smícháme se 4 lžícemi smetany na kaši, přidáme mleté maso, sůl, pepř a na jemno nasekanou jarní cibulku. Orestovaným česnekem vytřeme vnitřek bagety a naplníme směsí masa (hodně do stran – maso se při pečení scvrkne). Pečeme na 200°C asi 15 minut. Bagety vyndáme z trouby a střídavě na ně klademe na plátky nakrájené rajče, mozarellu a lístky bazalky a celé zakápneme olivovým olejem. Vše dáme na 10 minut ještě zapéct do trouby. Doporučujeme – výborné!

Krůtí játra v anglické slanině

Suroviny

60 dkg krůtích jater
20 dkg anglické slaniny
tymián
2 stroužky česneku
olej
pepř
sůl
párátka

Postup

Krůtí játra důkladně omyjeme, nakrájíme na menší kousky, opepříme. Každý kousek obalíme do plátku anglické slaniny a propíchneme párátkem. Na velké pánvi zahřejeme větší množství oleje, přidáme oloupaný česnek, tymián a obalená játra na nízkém plameni osmažíme. Hotová játra osolíme a podáváme jako malé občerstvení nebo s bramborovou kaší jako hlavní jídlo.

Guláš z krůtích žaludků

Suroviny

500 g krůtích žaludků
2 velké cibule
3 lžíce oleje
2 lžičky sladké mleté papriky
malý kousek masoxu
5 kuliček pepře
trochu hladké mouky
několik kapek worcesterské omáčky
sůl

Postup

Na oleji zpěníme cibulku a rozpustíme sladkou papriku. Žaludky nakrájíme na větší kousky, vložíme na cibuli a pod pokličkou necháme chvíli dusit. Pak podlijeme vodou, přidáme masox, pepř a dusíme do změknutí. Ke konci šťávu zasmahneme moukou, přidáme trochu worcesteru, případně přisolíme a několik minut povaříme. Podáváme s pečivem.